aria.background

Перший крок
до нового життя

1200 899 грн за усі документи
Подайте до суду Укрпоштою
Згода партнера необов’язкова
Без вашої участі у суді
Судова система України працює 💙💛
Ви можете розлучитися під час воєнного стану

Заповніть анкету та отримайте документи з інструкцією на e-mail

Скільки у шлюбі дітей до 18 років?
У шлюбі є спільне майно?

Послугу надає Адвокатське бюро

Національна асоціація Адвокатів України

Перед початком можна зателефонувати або написати нам для безкоштовної консультації по розлученню

Поділ спільного майна при розлученні у 2023

Поділ спільного майна при розлученні – це ще одне питання, яке сімейній парі доводиться вирішувати в процесі розлучення. Більшість саме так і думає, якщо вирішили розлучатись, то треба узгодити порядок утримання і проживання дітей, треба поділити все майно, обов’язково це все робити через суд.

 

Звичайно, це все лякає і людина відчуває розгубленість. Коли ми щось не знаємо, перше у кого ми питаємо поради – це глобальна мережа інтернет. Гуглимо, одним словом. А там розгубленість тільки зростає, а переляк стає таким, що потрібно йти до бабки і викачувати яйцями. Тому що, перше, що людина знаходить – це статті на тисячі знаків, які рясніють цитатами з закону про поділ майна при розлученні. Статті ці писали копірайтери, основна мета яких була: більше знаків – більша оплата. А наша мета – пояснити простими словами як ділиться майно при розлученні.

Отже, поділ майна при розлученні, що варто знати.

Перш за все, визначимо що належить до спільного майна подружжя та підлягає поділу. Це все майно, що було придбано під час шлюбу. Якщо навіть дружина ростила дітей і тільки чоловік працював, квартира, яку вони купили, ніби за його кошт, буде вважатися спільним майном. Також, поділу підлягають транспортні засоби, гаражі, кладовки, паркувальні місця.

Як приклад, розберемо рухоме майно – автомобіль. Пара придбала автомобіль під час шлюбу і власником записали чоловіка. Після розлучення чоловік може продати цей автомобіль без згоди дружини, але коли дружина про це дізнається, вона може визнати договір недійсним, це створить проблеми для нового власника авто, який точно знайде чоловіка і з великим роздратуванням запитає у нього:

“Шановний, що… відбувається?”.

Тому, дуже “розумним” чоловікам, як і дружинам, не радимо вчиняти такі махінації при поділі спільного майна подружжя.

Тепер, розберемось що не належить до спільного майна подружжя і не підлягає поділу. Це майно, яке один з подружжя отримав у спадок, навіть під час шлюбу, а також майно, яке було йому подароване.

Наприклад, батькам молодого сім’янина не дуже до вподоби їхня невісточка, а з квартирою синочку дуже хочеться допомогти. Тоді батьки укладають у нотаріуса договір дарування на сина і квартира належить тільки синові. Якщо, раптом, молода сім’я розпадеться, синочок буде з квартирою, а невістка без.

Спільне Майно При Одруженні - правила поділу

Далі будемо з’ясовувати як ділиться майно при розлученні відносно того чи почався вже процес розлучення чи ще ні.

Майно можна ділити до розлучення, коли всі кохають один одного, в сім’ї все добре, але крапочки на “і” вирішили проставити. Так би мовити, домовились на березі, кому що належить або як ділиться майно після розлучення, якщо таке станеться.

В такому випадку подружжя звертається до нотаріуса і він допомогає укласти шлюбний договір. В ньому прописується яке майно залишається дружині у випадку розлучення, яке чоловіку.

При цьому в договорі можна прописати умови щодо розподілу майна, яке буде придбане у майбутньому.

Поділ майна при розлученні можна здійснювати, коли процес розлучення вже розпочався. Це нормальна ситуація, коли люди вирішують йти далі різними життєвими дорогами, то і розпоряджатись майном бажають без узгодження один з одним.

Ділити майно подружжя можна пізніше, наприклад перш за все чоловік і дружина вирішили розлучитись, щоб створити нові сім’ї, а згодом вирішили поділити майно, яке нажили разом. Така ситуація часто трапляється, коли подружжя вже роками не проживає однією сім’єю, але розлучення не оформили. Тепер вирішили створити нову сім’ю і згадали, що юридично ще є частинкою “старої сім’ї”. Тому перш за все хочуть розлучення, а потім вже думати про майно.

Тепер розберемось як ділиться спільне майно при розлученні відносно домовленостей між дружиною і чоловіком.

Якщо в парі є порозуміння і вони можуть без суперечок домовитись кому що залишається, тоді вони йдуть до нотаріуса і укладають там договір про розподіл спільного майна подружжя. Цей договір може підготувати будь-який нотаріус, вам не потрібні ніякі шаблони чи допомога юриста. Досвідчений нотаріус сформує всі ваші домовленості у договір і ви спокійно зможете розпоряджатись майном.

Також ви можете домовитись про те, що все продаєте – квартиру, машину, мотоцикл, який купували чоловіку для покатушок (так, це теж спільне майно подружжя). Шукаєте покупців, укладаєте договір купівлі-продажу у нотаріуса, при якому ви обоє присутні і підписуєте згоду на продаж. А далі – вуаля, грошики поділили, ручкою один одному помахали і прощавай.

Такий поділ майна при розлученні – найпростіший і найдешевший. Тому, навіть, якщо ви не в захваті від зустрічей з колишніми, це однаково краще ніж суд.

Якщо ж домовитись не вдається, ви як кицька з собакою гризетесь, тоді поділ майна відбувається набагато довшим і дорожчим способом – через суд.

Звичайно, в такій судовій справі вам необхідна буде допомога адвоката. Законом передбачено, що все майно подружжя ділиться навпіл. В процесі судової справи буде проведена оцінка вартості всьго майна і визначена частка володіння ним кожного з подружжя.

Отже, уявімо ситуацію, коли половину квартири визнали власністю чоловіка, другу половину – власністю дружини. Ні вона, ні він не хочуть продати свою частку другому і справа просто заходить в глухий кут. Навряд чи ви знайдете покупця на половину квартири. І знову ж таки ви прийдете до ситуації, коли потрібно домовитись. Чи він у вас викуповує половину чи ви у нього.

Варто зазначити, що є багато виключень і особливих випадків, коли за одним із подружжя визначається менша частка володіння, ніж половина. Тоді суд може змусити продати меншу частку, тому з подружжя, хто володіє більшою.

Як і написано вище – найкраще домовитись і поділити все без суду. В усіх інших випадках без детальної консультації адвоката, вам не обійтись.

Поділ бізнесу при розлученні відбувається за схожою схемою, воно теж є спільним майном подружжя.

Але ви маєте розуміти ризики. Наприклад, у чоловіка є ТОВ, у якого є якесь майно, яке по суті є спільним майном подружжя. Чоловік знає, що ви плануєте ділити майно при розлученні і по суті легко може «вивести» майно із власності ТОВ і тоді претендувати вам вже буде ні на що.

Отже, намагались максимально просто пояснити як при розлученні ділиться майно і як цей процес здешевити.

Поділитися:

Обговорення